agrolink logomtel logo

Премиера на първия български филм за биоградинарство

Първият български филм за биоградинарство ще бъде представен на специална премиера в Център за култура и дебат „Червената къща“ на 12 май от 19 часа. Филмът на режисьора Андрей Волкашин "Семенца в земята и в сърцата" е реализиран по проект на Сдружение АГРОЛИНК с финансовата подкрепа на Програма Мтел еко грант – 2013. Екип от млади творци от ТВ „АлмаМатер“ заснемат филма от пролетта до есента на 2013 в биоградинката в двора на училището за деца с увреден слух, България, 2014, 25 мин.). Премиерата ще бъде последвана от дискусия и кратко представление на децата с танца „Пролетен дъжд“.
Преди премиерата от 17 часа в „Червената къща“ ще бъдат представени фотоизложба, рисунки, разсади на билки и цветя, био сладки – направени от децата с увреден слух от училище "Проф. Дечо Денев“. Всички тези неща могат да се купят като дарение на децата за каузата „Биоградинка“ в училището.
Първият филм в България за биоградинарство дава нов поглед на биоземеделието и биоградинарството. Може ли то да бъде и в града? Може ли да бъде начин за създаване на ново отношение към храната, околната среда и природата? Био градинарството за деца, от току-що проходилите до юношите, отваря нови прозорци в един свят доминиран от технологиите. Децата се нуждаят не от пластмасови токсични играчки, а от свежия въздух на съзидателното изкуство на цветното био градинарство. Практиките в градината могат да дадат забавления, както и знания за света около нас. Учейки децата да имат техен собствен опит в градината, големите преоткриват и себе си. Заедно с децата те отглеждат семена на надеждата. Филмът е с участието на деца с увреден слух и от Валдорфското училище, София.
В дискусията участват Светла Николова - председател на Агролинк; Андрей Волкашин- режисьор и сценарист; Милен Атанасов – журналист в БНТ; Людмила Атанасова, Фондация Помощ за благотворителността в България; Илияна Захариева, директор "Корпоративни комуникации" на Мтел. Водещ Марк Босани.
Поканени са преподаватели, ученици, доброволци в биоградинката в училището, медии, биоземеделци, хора работещи в биопазара
Филмът и дебатът са на български език.
Кога? 12 май (понеделник) 2014
17:00 – изложба на фотографии и предмети
19:00 – премиера на филма – 25 мин и дискусия
Къде? Център за култура и дебат „Червената къща“
Вход свободен!

За повече информация: Павла Отова, тел. 0888633211, Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.